Vypestujte si vlastnú zeleninu aj v paneláku

Pestovanie vlastnej zeleniny je na Slovensku hitom. Podľa údajov z minulého roka sa svojimi výpestkami môže chváliť asi 240 000 domácností. Nemáte záhradku? Nevadí. Pestovať sa dá aj doma.

Ako na pestovanie rastlín v interiéri

Svoju vlastnú zeleninu si zvládnete jednoducho vypestovať aj v interiéri. Tuzemské zemepisné šírky však nie celkom želajú. Rastlinám najmä v zimnom období chýba svetlo. Vyriešiť to je možné pestovaním pod LED osvetlením.

Tento spôsob pestovania je novým fenoménom, ktorý preniká aj k nám. Ide o pomerne mladú technológiu.

Bežní pestovatelia v minulosti používali predovšetkým výbojkové svietidlá. LED osvetlenie slúžilo hlavne ako doplnok. Pokročilá výrobná technológia však umožnila vyprodukovať väčšie aj dostatočne silné LED panely vhodné ako samostatný zdroj osvetlenia, ktorý pokryje celú miestnosť.

Vysoko kvalitné osvetlenie tohto typu ponúkne napríklad model VIPARSPECTRA PRO 600/95W z PRO série.

Na čo využijete LED osvetlenie

V bežných podmienkach sú tieto diódy využiteľné v prvom rade na pestovanie izbových rastlín. Zvládnete s nimi však v domácich podmienkach vyprodukovať aj životaschopné bylinky, alebo dokonca zeleninu. Väčšina sadeníc zeleniny patrí k tzv. dlhodenným rastlinám, ktoré vyžadujú až 18 hodín svetla denne. Tomu je potrebné sa prispôsobiť aj pri pestovaní.

Obľúbenú plodinu pre tento typ pestovania predstavujú napríklad paradajky. Patrí totiž k pomerne nenáročným rastlinám. Dariť sa však u vás takto bude aj paprikám, červenej repe, jahodám alebo bazalke.

To všetko sú všeobecne rastliny, ktorým sa darí na priamom slnku a za takýchto podmienok sa môžete tešiť na dobrú úrodu. Vonku nie je problém rastliny takémuto množstvu slnečného svitu vystaviť. Obdobné podmienky je potom nutné vytvoriť aj v interiéri a LED lampy vám to jednoducho umožnia.

Progresívne sa rozvíjajúcu technológiu využijú hlavne skúsení pestovatelia, ktorí už majú jasno v tom, čo presne v ich podmienkach daná rastlina potrebuje a potrebujú tak dosiahnuť špecifický cieľ. Spektrum aj intenzitu svetla je možné ovplyvniť individuálne v každej rastovej fáze rastliny.