LED pestovanie pre začiatočníkov. Čo potrebujete a čo by ste mali vedieť?

Pestovanie s pomocou LED je veľmi účinnou metódou. Čo by ste mali vedieť ako začiatočník, ktorý sa do nej chce pustiť?

LED ponúka vyladené farebné spektrum

Najprv je nutné si uvedomiť, čím a prečo budeme rastlinám v interiéri svietiť. K najpoužívanejším typom svietidiel sodíkovej výbojky (HPS) alebo práve LED.

LED technológia má oproti svojim starším predchodcom celý rad predností. K najdôležitejším výhodám patrí to, že LED osvetlenie ponúka vyladené farebné spektrum. LED ponúka niekoľko presne definovaných vlnových dĺžok, preto je možné použiť takú farbu osvetlenia, ktorá je pre momentálnu fázu potrebná. Rastliny sú konkrétne najcitlivejšie na modrú a červenú časť spektra.

Začínajúci pestovateľ ocenia aj pomerne jednoduchú inštaláciu. LED postačí rozmiestniť a zapojiť do siete. Čo sa týka životnosti, v priemere sa pri týchto diódach pohybuje okolo 30 000 až 80 000 hodín.

Ako vybrať najvhodnejšie LED

Začínajúci používatelia môžu zvoliť aj pestovateľské sety, ktoré obsahujú všetko potrebné, čo pre prvé pokusy s pestovaním nevyhnutne potrebujete. Ide o osvetlenie, ďalej špeciálny pestovateľský box, filter proti zápachu, ventilátor, výživu pre rastliny, hnojivo a prístroj na meranie teploty a vlhkosti.

Doporučené pre začiatočníkov je predovšetkým pestovanie paradajok, ktoré sú veľmi obľúbenou súčasťou indoor pestovania najmä vďaka svojej odolnosti proti škodcom. Podmienky vytvorené LED svetlom však umožňujú v tuzemských podmienkach kvalitne pestovať aj chilli papričky alebo citrusy.

Dôverne poznajú LED aj akvaristi. Pestovanie akváriových rastlín predstavuje ďalšiu špecifickú oblasť využitia tejto technológie.

Jednotlivé druhy LED osvetlenia sa potom od seba líšia veľkosťou i tvarom. Výrobcovia pre ľahšiu orientáciu často rozlišujú jednotlivé svetelné zdroje podľa účelu využitia. Všeobecne je ale dôležitým parametrom pre správny výber adekvátny výkon, ktorý sa primárne odvíja od zvoleného druhu rastlín a ich množstva na m².

Pri tých najnáročnejších druhoch by to malo byť až 250 μmol m-2 s-1. Výkonný rad Pro tak ponúka modely Viparspectra P600 s 95W, Viparspectra P1000 se 100W, Viparspectra P2000 s 200W, Viparspectra P4000 se 400W.