Ako nájsť to najlepšie osvetlenie

Nájdenie vhodného pestovateľského osvetlenia je kľúčové pre všetkých pestovateľov, ktorí sa usilujú v rámci indoor pestovania o vysoké výnosy. Aké odporúčania prináša značka Viparspectra?

Ako vybrať najlepšie LED osvetlenie

Značka Viparspectra ponúka širokú škálu pestovateľských LED v niekoľkých produktových radách. Pri výbere konkrétneho osvetlenia je v produktovej špecifikácii uvádzaný rad parametrov. Ktoré z nich sú skutočne dôležité a ktoré menej?

Účinnosť osvetlenia

Svetelná účinnosť je parametrom, ktorý všeobecne u svetelného zdroja definuje, ako účinne dokáže premeniť vstupnú energiu na viditeľné svetlo.

Súvisí úzko so spotrebou, stanovuje sa ako hodnota svetelného výkonu na príkon 1 watt. Reálny príkon a spotreba svietidla by ďalej mali byť ďalšími dôležitými atribútmi, ktoré budeme preverovať pred nákupom konkrétneho produktu.

K vlastnému údaju o účinnosti osvetlenia sa môžeme dopracovať jednoduchým vydelením hodnoty svetelného toku príkonom zdroja osvetlenia. Účinnosť sa potom opäť stanoví v lúmenoch, čo najmä laikom umožňuje jednoduché porovnanie aj s inými produktmi, ako sú napríklad sodíkové výbojky.

Svetelný tok

Základná definícia objasňuje, že svetelný tok určuje množstvo svetla dopadajúceho zo svetelného zdroja na plochu. Údáva sa v luxoch alebo v lúmenoch, respektíve lux je lumen na meter štvorcový.

V okamihu, keď sa však objavilo práve LED osvetlenie, do značnej miery však hodnota v lúmenoch stratila svoju vypovedajúcu hodnotu. Dané je to tým, že tieto svetelné zdroje sú schopné emitovať oveľa viac energie v modrom a červenom spektre. Hlavná sa stala hodnota PAR.

Hodnota PAR

Pod skratkou PAR sa skrýva pojem photosynthetically active radiation alebo fotosynteticky aktívna radiácia. Ide o žiarenie v rozsahu od 300 do 700 nm , teda o také, ktoré sú schopné absorbovať a transformovať rastliny. To sa líši od svetelného spektra, ktoré vníma ľudský zrak. Fotóny o tejto vlnovej dĺžke prispievajú k fotosyntéze.

Ďalej s touto veličinou súvisí PPF, PPFD a DLI. PPFD alebo Photosynthetic photon flux density , slovensky fotosyntetická hustota fotónového toku oznamuje, aké množstvo fotosynteticky aktívnych fotónov dorazí na meter štvorcový v definovanej vzdialenosti.

Okrem toho platí, že PPF čiže Photosynthetic Photon Flux, slovensky fotosyntetický tok fotónov, udáva, koľko fotosynteticky aktívnych fotónov emituje svetelný zdroj každú sekundu.

DLI alebo Daily Light Integral , slovensky teda integrál denného svetla, naproti tomu určuje, koľko svetla potrebuje daná rastlina absorbovať za jediný deň.